Лист МОЗ від 06.06.2014 р. N 3.18/15834 Щодо застосування наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 "Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні"

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 06.06.2014 р. N 3.18/15834

Щодо застосування наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 "Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні"

Після видання наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 "Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні" <...> на адресу Міністерства охорони здоров'я України надійшли численні звернення керівників закладів охорони здоров'я, структурних підрозділів з питань охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій з проханням надати роз'яснення щодо застосування норм харчування, які встановлені зазначеним наказом, отримання технологічних карток, зразків тижневого меню тощо.

З метою належного забезпечення лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров'я відповідно до наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 "Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні" (далі - наказ МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931) повідомляємо.

Наказом МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 передбачено розробку зразків тижневого меню та технологічних карток відповідно до затвердженої системи лікувального харчування, які є довідковим матеріалом та будуть розроблені протягом 2014 року. До часу їх публікації можливе використання попередніх версій таких довідкових матеріалів, а також розробка власних технологічних карток та зразків тижневого меню. У довідники також увійдуть порядок переведення норм продуктів харчування з брутто у нетто та зразки документів, необхідних під час організації лікувального харчування.

На кожну страву, яка готується у закладі охорони здоров'я, достатньо скласти 2 (два) примірники карток-розкладок.

Наказом МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 скасовується система номерних дієт за М. І. Певзнером. Дієтичні столи за Певзнером сьогодні не можуть використовуватися для організації лікувального харчування, оскільки не відповідають принципам доказової медицини та не враховують індивідуальних потреб людини в калоріях, макро- та мікронутрієнтах. Тому від системи номерних дієт давно відмовились майже в усіх пострадянських країнах.

Сучасний рівень наукових знань про вплив харчування на організм хворої людини не передбачає специфічних дієт при окремих групах хвороб. Такі підходи не мають підтвердженого ефективного впливу та не прискорюють одужання. Переважна більшість здорових та хворих людей потребують адекватного за калорійністю та збалансованого за вмістом корисних продуктів харчування. Меншості хворих необхідні обмеження або виключення окремих харчових продуктів у разі їх несприйняття або харчової алергії.

Необхідність ухвалення окремих норм харчування для хворих загальних, гастроентерологічних та онкологічних відділень зумовлена певними особливостями лікувального харчування цих категорій пацієнтів. Вагітні жінки та породіллі перебувають в особливих фізіологічних умовах із відповідними фізіологічними потребами в енергії та харчових речовинах. Разом з тим, порівняно із 15 дієтичними столами за Певзнером (та їх варіантами) кількість груп хворих значно зменшилась. Тому слід очікувати спрощення роботи харчоблоків та персоналу, який задіяний у процесах, пов'язаних із харчуванням пацієнтів закладів охорони здоров'я.

Визначальним для призначення дієти або лікувального харчування є статус харчування людини. Для його визначення проводиться розрахунок Індексу маси тіла (відношення ваги до квадрата росту) (ІМТ) та визначення низки показників за аналізами крові пацієнта. Відповідно до статусу харчування хворих відносять до однієї з трьох груп за ІМТ. Оцінка харчового статусу вагітних жінок та породіль дещо складніша. Визначальною є кількість набраних кілограмів протягом вагітності:

ІМТ перед вагітністю менше ніж 18,5 кг/м2 (недостатня вага) - нормальний набір ваги від 12,5 до 18,0 кг;

ІМТ від 18,5 до 24,9 кг/м2 (нормальна вага) - нормальним є набір 11,5 - 16,0 кг;

ІМТ від 25,0 до 29,9 кг/м2 (зайва вага) - набір ваги має бути в межах від 7,0 до 11,5 кг;

ІМТ понад 30,0 кг/м2 - набір ваги має бути від 5,0 до 9,0 кг.

За нормального набору ваги вагітна жінка має харчуватись за нормою при нормотрофії, за недостатнього набору ваги - гіпотрофії, надмірного набору ваги - гіпертрофії.

Матері або інші члени сім'ї, які перебувають у стаціонарі разом із хворими дітьми віком до шести років, а також із тяжкохворими дітьми старшого віку, повинні отримувати харчування за нормами, передбаченими для загальних відділень.

Харчування породіль слід забезпечувати за Нормами харчування на одну породіллю на день для пологових відділень, таблиця 4, додаток 2 до Порядку організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров'я наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931. Ці норми поширюються на весь термін перебування породіль у пологових відділеннях.

Харчування дітей у віці від народження до б місяців (які перебувають на штучному вигодовуванні) призначається лікарем індивідуально відповідно до віку, показників зросту та ваги. Харчування дітей у віці від 6 місяців до року має бути організоване відповідно до додатка 7 до Клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років, затвердженого наказом МОЗ України від 20.03.2008 р. N 149.

Норми харчування хворих у закладах охорони здоров'я, які затверджені наказом МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931, адекватні фізіологічним потребам в енергії та харчових речовинах пацієнтів на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров'я відповідно до мінімального рівня фізичної активності.

Попередні норми харчування хворих у закладах охорони здоров'я, які були затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я СРСР від 23 квітня 1985 року N 540 "Об улучшении организации лечебного питания в лечебно-профилактических учреждениях", не можна вважати референтними, тому що вони не відповідають сучасному рівню наукових знань щодо здорового харчування людини. Зменшення норм окремих харчових продуктів, зазначених у наказі МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931, можна пояснити таким чином:

норми, затверджені наказом МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931, передбачають до 150 г хліба житньо-пшеничного, але додатково передбачено 100 г хліба пшеничного, отже, загалом 250 г на одного хворого на добу. Ця кількість хліба є абсолютно достатньою для людини на ліжковому або ліжково-палатному режимі;

окрім передбачених 50 г яловичини, хворий також отримує 50 г м'яса птиці та 60 г риби щоденно. Ці харчові продукти є взаємозамінними під час складання меню та приготування страв. Тобто, наприклад, хворий може отримати 100 г відварної курятини на обід та 120 г рибної котлети на вечерю. Така кількість тваринних жирів та білків разом із яйцями та молочними продуктами, які включені до норм, задовольняє потребу в харчових речовинах тваринного походження;

обмеження кількості картоплі до 200 г є обґрунтованим, з огляду на низьку харчову цінність та високу енергетичну цінність цього харчового продукту. Разом з цим, нормами передбачена достатня кількість овочів (400 г) та фруктів (200 г) для задоволення потреб у харчових речовинах рослинного походження, перш за все харчовими волокнами, яких у картоплі майже немає;

вершкове масло є джерелом лише насичених жирів, які мають науково доведений несприятливий вплив на здоров'я судин. Тому кількість такого масла у нормах обмежена і навпаки рекомендується вживання 25 г рослинних жирів.

Дія наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 у частині норм харчування не поширюється на організацію лікувального харчування ветеранів війни та інших прирівняних до них категорій хворих. Для них слід застосовувати норми харчування, які затверджені наказом МОЗ України від 21.04.2009 р. N 262 "Про затвердження рекомендованого середньодобового набору продуктів харчування для ветеранів війни у лікувально-профілактичних закладах", який розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2007 р. N 680.

Необхідно також застосовувати відповідні норми для організації лікувального харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. N 1752.

Лишаються чинними також норми харчування дітей та молоді, які перебувають у центрі для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, затверджені наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 20.12.2006 р. N 4273.

Пацієнти, які належать до категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, повинні отримувати додаткове харчування відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

У разі виникнення додаткових запитань щодо застосування наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. N 931 "Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні" рекомендуємо звертатися до головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності "Дієтологія" Швеця Олега Віталійовича на електронну адресу: niipitan@i.kiev.ua.

 

Перший заступник Міністра
Р. Салютін
Головний позаштатний
спеціаліст МОЗ України
зі спеціальності "Дієтологія"
О. Швець

Додати новий коментар